GEZONDE LEEFSTIJL
Hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven?
Om je gezondheid te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen. Ook raden de beweegrichtlijnen aan om minimaal twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen.
Regelmatig bewegen zorgt voor een goede conditie van de hart- en bloedvaten, longen en spieren. Matig intensief bewegen betekent dat de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Praten is nog wel mogelijk, maar wordt wel iets moeilijker. Het gaat erom dat het lichaam drie tot zes keer zoveel energie gebruikt als in rust. Met stevig wandelen verbruikt het lichaam bijvoorbeeld drie keer zoveel energie als in rust, en met fietsen (zonder ondersteuning) 5,8 keer zoveel.
Bij zware intensieve beweging, zoals tennis of hardlopen, gaat het lichaam zweten en versnelt de ademhaling zodanig dat praten alleen nog mogelijk is in korte zinnen. Bij hardlopen verbruikt het lichaam bijna 12,8 keer zoveel energie als in rust en bij tennis ruim 7,3 keer zoveel.
Krachtoefeningen
Alleen bewegen is niet voldoende, want de spieren moeten ook getraind worden om ze sterk te houden. Daarom wordt in de beweegrichtlijnen ook aangeraden om minstens twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Tijdens de lessen van Fijn Buiten Fit worden wekelijks spier- en botversterkende oefeningen gedaan, die gemakkelijk thuis kunnen worden herhaald.
Daarnaast is er ook aandacht voor balansoefeningen. Dit kunnen statische of dynamische oefeningen zijn, staand of zittend.
De Commissie Beweegrichtlijnen heeft onderzoek naar de effecten van bewegen op chronische ziekten en lichamelijke beperkingen (en voor kinderen ook op fitheid) beoordeeld. Zij hebben geconcludeerd dat 150 minuten per week matig intensief bewegen het risico op fracturen bij ouderen vermindert en dat krachttraining de loopsnelheid en spierkracht verbetert. Daarbij lijkt voldoende beweging samen te hangen met een lager risico op lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang, dementie en Alzheimer.
In de lessen van Fijn Buiten Fit is er ook aandacht voor cognitieve fitness (hersentraining). We doen regelmatig verschillende spelvormen die onze hersenen extra aan het werk zetten, maar ook zorgen voor interactie in de groep en versterkt de cohesie van de groep. Samen bewegen, elkaar ontmoeten en stimuleren zorgt voor een grotere welbevinden.
Wil je meer bewegen of extra informatie? :
Bron: feiten en cijfers Kenniscentrum Sport & bewegen